Minska riskerna att drabbas av stroke som ung

Socialstyrelsen har kunnat, med hjälp av sin statistikdatabas, se en trend i att allt fler yngre personer drabbas av stroke, hjärninfarkt och hjärnblödning. År 2011 drabbades nämligen 2600 personer yngre än 60 år av stroke bara i Sverige. Tidigare har forskare trott att orsaken till att yngre drabbas av stroke är genetiskt betingat. Anledningen till att det inte längre finns belägg för detta kan du läsa mer om här.

Man har nu kunnat se att de som drabbas av stroke i tidig ålder tillhör precis samma riskgrupper som hos de äldre. Av de som drabbats av stroke i tidig ålder var många överviktiga, hade högt blodtryck och blodfetter, konsumerade mycket alkohol samt att de rökte. Känner man att något inte riktigt är som det ska finns det ett så kallat AKUT-test för stroke, detta kan du läsa mer om genom att följa denna länk.

Ytterligare en ny studie som beträffar stroke, och chanserna att minska riskerna att drabbas, handlar om vår kost i förhållande till hjärt- kärlsjukdomar. Den visar att äter man sju till åtta päron och/eller äpplen om dagen kan riskerna att drabbas av en stroke minska med 20 procent.